MATURE®
Eğitim ve Danışmanlık Merkezi

Yurtta Barış, Dünyada Barış

Çocuk Gelişimi ve Eğitiminde 30 Yıl

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam17
Toplam Ziyaret90684
Bütün Dünya
Site Haritası

Bebek Eğitimi


BEBEK   EĞİTİMİ


Bebeğin Gelişimi ve Eğitimi


Bebeğin yaşamı boyunca onu etkileyecek gelişimlerin en başında bilişsel gelişim vardır.

Bu dönemde bebeğin gelecekteki kişiliğinin temelleri atılır. Bir yaşına gelinceye kadar bebeğin beyni gelişiminin %70ini tamamlar.

Bebek dünyaya gelişinin ilk üç yılında olağanüstü bir gelişme sergiler. Bebekler bağlantı için hazır konumda olan yaklaşık 100 milyar sinir hücresi ile doğarlar. İnsan yaşamının ilk yıllarında, beynin kabuk bölgesinin her cm2sinde saniyede 30,000 bağlantı oluşur. Beynin kabuk bölgesi bebeklerin doğuştan getirdikleri muhteşem bir yapıdır. Gelişmeye en yatkın beyin bebeklerin beynidir.

Öğrenmek bebekler için biyolojik bir ihtiyaçtır.Bebek doğduğu günden itibaren öğrenmeye başlar. Öğrenme süreci içinde 5 duyu organı çok önemli bir rol oynar. Bebek etrafındaki dünyaya duyuları ile anlam verir. Bakarak, dinleyerek, dokunarak, koklayarak çevresi ve insanlarla ilişki kurmaya başlar. Tüm bunların yanı sıra kendini besleme konusunda son derece yararlı emme refleksini de beraberinde getirir.Yaşamının ilk yılı, bebeğin beyin gelişimindeki en hızlı süreçtir.

Beynin beslenmesi için oksijen ve şeker dışında başka beslenme kaynaklarına da ihtiyacı vardır. Bu kaynaklar bebeğin bedeninin dışında, yakın çevresinden gelen 5 duyu organı kanalı ile bilgi ve deneyim sunan ses, ışık, koku ile dokunuştur. Bunların uygun zamanda ve yeterli düzeyde olması gerekir. Aksi takdirde beyin/zeka ve bunların bileşkesi olan yeteneklerinin üst sınırına hiçbir zaman ulaşamayacağı büyük bir olasılık olarak düşünülmektedir.

Çocuk, dünyanın pasif alıcısı değildir. Bilgiyi kazanmada aktif bir role sahiptir.













Doğumdan dil öğrenmeye kadar geçen dönemde (0-2 yaş arasında) beyin olağanüstü bir gelişme gösterir.

Anne ve babalar çoğu kez bebeğin ilk üç aylık döneminde beslenme ve uyumaktan başka bir şey yapmadıklarını düşünürler. Bunun sebebi zekânın ve duygunun gelişimini izlemeye olanak veren konuşmanın bu döneme eşlik etmemesidir. Bebek bir yaşına geldiğinde beyin tüm gelişiminin %70'ini tamamlamaktadır.

Bebeğin iletişimi doğumla birlikte başlayan ve tüm yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bebekler doğdukları andan itibaren çevrelerindeki sesleri algılamaya, sesler çıkarmaya ve içinde yaşadıkları toplumda konuşulan dilin temel yapısını kazanmaya başlamaktadır.

Dil gelişimi doğumla birlikte başlar ve bu süreç insanın tüm yaşamı boyunca devam eder. Dil, tüm kuralları ile birlikte geçirilen yaşantılar sırasında doğal olarak öğrenilmektedir.

Okuma ve yazma daha sonraki dönemlerde Dil Gelişimine katılır

Çocuklar dili, çevresindekileri dinleyerek, taklit ederek, geri iletimi algılayarak deneyimlerini ve düşüncelerini paylaşarak öğrenmektedir.

Öğrenmek bebekler için biyolojik bir ihtiyaçtır. Bebek etrafındaki dünyaya duyuları ile bir anlam verir. Bakarak, dinleyerek, dokunarak, koklayarak çevresi ve insanlarla ilişki kurmaya başlar.

Bebek dünyaya geldiği andan itibaren çevresini anlama çalışmasını sürekli bir şekilde sürdürür. Basitten başlayarak gittikçe karmaşıklaşan zihinsel bir süreç geliştirir. Çocuğun çevreyi keşfederken kullandığı temel araçlar, doğuştan getirdiği duyusal ve hareketsel yetenekleridir.

Dokunma gibi basit duyusal verilerden, tutma, emme gibi basit hareketlerle işe başlayan bebek, temel süreçlerin üstüne yenilerini koyarak çevresini anlayabilecek bilişsel sistem geliştirmeye başlar.

Bilişsel gelişimin devam edebilmesi için çocuğun çevre ile etkileşim içinde olması gerekir. Diğer gelişim aşamalarındaki gelişimler de bilişsel gelişime yapılan bir yatırımdır. Çocuk bu gelişim aşamalarında edindiği deneyimleri zihnine kaydeder ve kullanmaya başlar.

Çocuğa bakan kişilerin (anne, baba ve bakan kişi) alacakları danışmanlık çok önemlidir

Bebeklik döneminde gelişim alanlarının gelişmesine katkıda bulunmak amaçlı bebeğe verilecek eğitim ve bilinçli olarak bebeğe beş duyusu dikkate alınarak uyaran verilmesi çok önemlidir.

MATURE Eğitim ve Aile Danışmanlığı Merkezinde 0-3 yaş döneminde çocuğu olan ailelerin bilinçlendirilmesi ve bebeklerin eğitimsel takibinin yapılabilmesi amaçlı özel bir eğitim sistemi 1995 Ocak ayında başlatılmıştır. Dünyada bir benzeri olmayan MATURE Eğitim eğitim  programının çocukların gelişimine ilişkin sonuçları çok sevindiricidir.

0-3 yaş döneminde gelişimleri izlenen ve MATURE Eğitim programı verilen sağlıklı çocukların gelişim düzeylerini değerlendirme sonuçları 0-3 yaş çocuklarına eğitim vermenin önemini göstermektedir.

 


Yorumlar - Yorum Yaz
  
MATURE

     Telefon
     0.216.327 06 39
     0.533.262 54 57

          

 mature.egitim@gmail.com

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Takvim